Kies voor zekerheid!

Kies daarom voor een tandtechnisch laboratorium dat is aangesloten bij de Branchevereniging Tandtechniek

Welkom op Mijnmond.info!

Vind snel een tandtechnisch lab bij u in de buurt!

NMT: onmogelijk harde conclusies te trekken over tarieven 2011-2012

3 januari 2013 - Uit onderzoeken in opdracht van de NMT blijkt dat het onmogelijk is om harde conclusies te trekken over verschillen in tarieven 2011/2012.
Zo blijkt uit een onderzoek dat de NMT samen met de Consumentenbond en het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) heeft uitgevoerd en waarin tandartsen werd gevraagd voor enkele behandelplannen offertes uit te brengen, hoe complex het vergelijken van de 2011 en 2012-tarieven is. Doordat de tandartsen begin 2012 moesten gaan werken met nieuwe samengestelde prestaties in plaats van de separate verrichtingen, is een goede vergelijking van de tarieven 2011 met die in 2012 vrijwel onmogelijk. Als zowel het systeem van beprijzen als de invulling van het 'product' veranderen, is elke omrekenmethode gebaseerd op (te) veel aannames.

Uit onderzoek blijkt overigens ook dat de kosten van de tandheelkundige zorg per patiënt in 2012 vrijwel hetzelfde zijn als die in 2011. De NMT vindt dat het experiment langer de tijd had moeten krijgen. Zo is uit onderzoek gebleken dat tandartsen tijd nodig hadden om te wennen aan het nieuwe systeem. Voor de tandartsen was het ook aftasten wat hun zelf bepaalde tarieven voor effect zouden hebben op hun bedrijfsvoering.

Bovendien verklaren economen dat verder in de toekomst de prijzen ook weer zouden dalen of minder zouden stijgen dan de inflatie. Het kost tijd om de zorgverlening, service en innovaties (verder) te ontwikkelen en het nieuwe systeem te laten 'indalen'. Die tijd heeft dit experiment niet gekregen.

Bron: Tandtechnisch Magazine.

Ga terug