Kies voor zekerheid!

Kies daarom voor een tandtechnisch laboratorium dat is aangesloten bij de Branchevereniging Tandtechniek

Welkom op Mijnmond.info!

Vind snel een tandtechnisch lab bij u in de buurt!

Ouderwets flossen verleden tijd

24 april 2014  - Het aantal mensen dat naast reguliere methoden voor gebitsreiniging gebruik maakt van waterflossen is in het afgelopen jaar toegenomen. Onderzoek door het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) toonde al eerder aan dat waterflossen effectiever is dan flossen met flosdraad. Het vermindert tandplak en bloedingen. Deze bevinding wordt nu ook ondersteund door mondhygiënisten en orthodontisten die de monddouche gedurende een langere periode zelf uittestten.

59% mondhygiënisten waterflost ook privé
In totaal gebruikten 41 orthodontisten en 125 mondhygiënisten gedurende langere tijd de waterflosser van waterflosproducent Waterpik. Na de proefperiode gaf meer dan de helft (59%) van de mondhygiënisten aan als privé persoon te blijven waterflossen. Bijna alle mondhygiënisten (93%) zeiden waterflossen te gaan adviseren aan cliënten, vooral in bijzondere gevallen, zoals aan orthodontiepatiënten en aan patiënten die niet gemotiveerd zijn interdentaal te reinigen. De overgrote meerderheid, 93% van de mondhygiënisten en 97% van de orthodontisten, geeft aan na het apparaat zelf te hebben gebruikt de reinigingsmethode te adviseren aan patiënten.

Belangrijkste bevindingen gebruikersonderzoek orthodontisten
In totaal testten 212 orthodontisten het waterflossen zelf uit. Daarvan vulden 41 personen een vragenlijst in. De resultaten:

  • 97% is het eens met de stelling dat de waterflossen voedselresten verwijdert.
  • 80% vindt dat waterflossen, als aanvulling op het poetsen, een positieve bijdrage levert  aan een schoon gevoel in de mond.
  • 68% is het eens met de stelling dat waterflossen, als aanvulling op het poetsen, een positieve bijdrage levert aan de mondgezondheid.
  • 97% is voornemens waterflossen aan patiënten te adviseren.

Objectief oordeel
Cees Schouten van Waterpik Nederland: “Het is voor ons belangrijk dat waterflossen als relatief nieuwe toepassing door verschillende objectieve partijen wordt getest. De consument is daarin natuurlijk heel belangrijk, maar ook de diverse beroepsgroepen die dagelijks bezig zijn met mond- en gebitsreiniging. Mondhygiënisten en orthodontisten kregen steeds meer vragen van hun patiënten over de werking en effectiviteit van waterflossen. We zijn dan ook blij dat zij nu zelf hun oordeel hebben gegeven. De resultaten tonen aan dat waterflossen echt een verschil kan maken bij het reinigen en langdurig schoonhouden van het gebit.”

Combinatie van druk en pulsaties
De combinatie van hoge druk met een pulserende waterstraal zorgt voor de reinigende werking en het masseren van het tandvlees. Schouten: “Tandplak kun je een beetje vergelijken met een spinnenweb. Oersterk, een zelfherstellend vermogen en lastig om doorheen te komen. Om die reden is één van de opzetstukken voorzien van haartjes waarmee de structuur van tandplak kan worden gebroken. Hiermee kan volledige reiniging tot stand komen.”

Door gebruik van de andere verschillende opzetstukken is de waterflosmethode geschikt voor uiteenlopende situaties die zich in de mond voor kunnen doen. Zij biedt hulp aan cliënten met orthodontische apparatuur, furcaties, implantaten en kroon- en brugwerk. Daarnaast is het mogelijk chloorhexidine lokaal toe te dienen in diepere pockets. Dit maakt het waterflossen een effectieve aanvulling voor patiënten met diverse mondproblematieken.

Eerder onderzoek ACTA
In 2009 voerde het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) in opdracht van waterflosproducent Waterpik onderzoek uit waarbij werd aangetoond dat bij het verminderen van bloeding, gingivitis en pocketdieptes waterflossen significante resultaten laat zien.  Het bewijs werd geleverd dat waterflossen effectiever is dan het gebruik van flosdraad in het verminderen van bloedend tandvlees . In de doelgroep van 11-17 jarigen toonde het onderzoek aan dat waterflossen drie keer zoveel bloeding vermindert als  flossen bij proefpersonen met vaste apparatuur (beugels) . De waterflosser levert een positieve bijdrage aan een schoon gevoel in de mond en is een goede aanvulling op andere reinigingsmethoden.

 5 praktische tips van Waterpik voor het behoud van een stralende lach

  1. Poets je tanden minimaal twee keer twee minuten per dag. Een elektrische tandenborstel heeft hierbij de voorkeur omdat deze de meeste plak verwijdert.
  2. Gebruik tandpasta met fluoride. Beter voor het glazuur en het verkleint de kans op gaatjes.
  3. Gebruik aanvullend op het tandenpoetsen één keer per dag een rager, tandenstoker of waterflosser. Hiermee bereik je ook  de ruimtes tussen de tanden waar de tandenborstel niet bij kan en wordt het hele gebit gereinigd.
  4. Beperk je in het drinken van zoete en koolzuurhoudende dranken als frisdrank en energy drinks zoals Red Bull. De zuren zijn schadelijk voor je gebit. Hierdoor kan tanderosie optreden waarbij in snel tempo het glazuur van je tanden verdwijnt. Dit is erger dan tandplak en vooral schadelijk bij jonge kinderen.
  5. Breng minimaal twee  keer per jaar een bezoek aan de tandarts en mondhygiënist.

Productinformatie
Waterflosser type WP-100
Consumentenadviesprijs €119 ,95


Bron: Tandtechnisch Magazine.

Ga terug