Kies voor zekerheid!

Kies daarom voor een tandtechnisch laboratorium dat is aangesloten bij de Branchevereniging Tandtechniek

Welkom op Mijnmond.info!

Vind snel een tandtechnisch lab bij u in de buurt!

Pijn kauwspieren kan gevolg zijn overbelasting

logo acta

26 oktober 2013 - Maandag 28 oktober promoveert Michail Koutris op zijn proefschrift: ‘Masticatory muscle pain –  causes, consequences, and diagnosis’. Daarin stelt hij dat pijn in de kauwspieren het gevolg kan zijn van overbelasting van die spieren.

Pijn aan het bewegingsapparaat van het kauwstelsel valt onder de parapluterm temporomandibulaire disfunctie (TMD) pijn en komt veel voor, bij ongeveer 10 procent van de bevolking; vooral bij vrouwen. Om mogelijke oorzaken en gevolgen van TMD-spierpijn te onderzoeken, wekte Koutris bij gezonde proefpersonen tìjdelijk TMD -pijn in de kauwspieren op. Dat deed hij door de spieren zware arbeid te laten verrichten. De ‘opgewekte spierpijn’ bleek gepaard te gaan met een verlaagde drukpijndrempel van de kauwspieren, met een verkleinde maximale mondopening en met een verlaagde maximale bijtkracht; kenmerken die TMD-patiënten ook vaak vertonen. De kaaksluitreflex bleek niet gevoelig voor de opgewekte spierpijn.

TMD-pijn en kwaliteit van leven
TMD-pijn kan grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van leven van de TMD-patiënt. Daarom is een goede diagnostiek en behandeling van groot belang. Koutris onderzocht daarom ook welke diagnostische tests het beste de aanwezigheid van TMD-pijn voorspellen. Niet de veel gebruikte palpatietests van de kauwspieren voorspelt het beste of de patient TMD-pijn heeft of niet – zo ontdekte Koutris – maar de statische en dynamische functietesten, in combinatie met het concept van ‘bekende pijn’ (komt de opgewekte pijn wel overeen met uw pijnklacht?).

Het ontrafelen van de oorzaken van TMD-pijn kan helpen om de kwaliteit van de behandeling van de TMD-patiënten in de toekomst te verbeteren. Het stellen van de juiste diagnose is zelfs van vitaal belang om onnodige of verkeerde behandelingen te voorkomen en patiënten de beste behandeling te kunnen bieden.

Bron: Tandtechnisch Magazine.  

Ga terug