Kies voor zekerheid!

Kies daarom voor een tandtechnisch laboratorium dat is aangesloten bij de Branchevereniging Tandtechniek

Welkom op Mijnmond.info!

Vind snel een tandtechnisch lab bij u in de buurt!

Zirkonia versterkt ander tandheelkundig materiaal

logo acta

1 oktober 2013 - Op 27 september  promoveerde ACTA-promovenda Chenfeng Chen op haar proefschrift ‘Zirconica-Reinforced Dental Restorations’. Daarin stelt ze dat het tandheelkundige materiaal Zirkonia onder andere tandheelkundig materiaal zoals composiet kan versterken. Zirkonia is een tandheelkundig sterk materiaal dat minder drastische preparatievormen vereist, dan andere materialen.  

Zirkonia (ook wel: yttria gestabiliseerd zirkonia Y-TZP) werd een paar jaar geleden geïntroduceerd als sterke basis voor volledig keramische restauraties.  Chenfeng onderzocht hoe Zirkonia wordt gebruikt om tandheelkundig brugwerk (‘fixed dental prostheses’; FDPs) te versterken dan wel te verbeteren. Ze ontdekte dat er verschillende manieren zijn om de prestaties van Zirkonia restauraties te verbeteren in relatie tot de toepassing er van. 
 
Sinteringsprocedure
Een van de manieren is het veranderen van de sinteringsprocedure (eindtemperatuur  en sintertijd ) van zirkoniumoxide waarmee de fysische eigenschappen van Zirkonia – zoals BFS (biaxiale buigsterkte), dichtheid of korrelgrootte – beïnvloed en verbeterd worden. 
Maar het is ook mogelijk om met een experimentele Zirkonia-silica coating techniek de hechtsterkte van kunststof cement aan Zirkonia te verbeteren. Voor deze experimentele coating werd een dunne laag vloeibare composiet – die zirkoniumoxide-silica nanodeeltjes bevat – aangebracht op volledig gesinterde zirkoniumoxide schijfjes en vervolgens gesinterd bij 1200°C gedurende 10 minuten. Bij het sinteren worden materiaalkorrels tot op een bepaalde temperatuur verhit waarop ze net niet smelten. Tijdens het sinteren verbrandt de harsmatrix, waardoor de vulstofdeeltjes op het zirkonia-oppervlak achterblijven en daaraan via de silica-component vast ‘sinteren’. Zo vormt zich een zirkonia-silica coating. Op Zirkonia gebaseerde restauraties komen daardoor minder vaak los te zitten bij patiënten. 

Bovendien kan Zirkonia zelf ook worden gebruikt om andere materialen te versterken. Zirkonia-nanodeeltjes kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt als vulmiddel voor zowel traditioneel als industrieel vervaardigde composieten.  

De bevindingen van Chenfeng kunnen klinisch verder worden onderzocht. 

 

Bron: Tandtechnisch Magazine.  

Ga terug