Bosman Venlo - Venlo

Natuurlijk het beste, dus Nederlands maatwerk!

'Ouders weten niet dat mondzorg kind verzekerd is'

10 mei 2017 - Ouders van 30.000 Amsterdamse kinderen maken vaak te laat of helemaal geen afspraak bij de tandarts voor hun kind. Ze vinden het niet nodig, omdat hun kind nog steeds een melkgebit heeft. Of ze zijn zich er niet van bewust dat zij ervoor verzekerd zijn. Stichting Jeugdtandverzorging Amsterdam noemt dit een zorgelijke ontwikkeling en wil er via een campagne voor zorgen dat er meer Amsterdamse kindjes in de tandartsstoel komen te zitten. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Stichting Jeugdtandverzorging Amsterdam probeert hier verandering in te brengen door tweemaal per jaar langs scholen te gaan met een mobiele tandartspraktijk. Zo worden kinderen die normaal gesproken niet naar de tandarts gaan alsnog behandeld. Tandarts Katinka van de Griendt is bij de Stichting aangesloten en denkt dat het almaar dalende percentage ligt aan de onwetendheid van de ouders.

“Wat ik vaak hoor is dat ouders denken dat het veel geld kost om hun kind naar de tandarts te brengen. Als ik vertel dat het gratis is, zijn ze stomverbaasd en melden ze hun kind direct aan”, zegt Van de Griendt. Kinderen tot en met 18 jaar krijgen hun tandartszorg altijd vergoed.

Toch zijn er ook veel ouders die denken dat het niet nodig is om hun jonge kind naar de tandarts te brengen. Ze denken dat het pas nuttig is als de melktanden hebben plaatsgemaakt voor hun blijvende tanden. Van de Griendt waarschuwt hier echter voor, want ook gaatjes of andere problemen met het melkgebit kunnen later voor problemen zorgen.

Van de Griendt merkt dat vooral kinderen die zich in een zwakker sociaaleconomisch klimaat bevinden, minder naar de tandarts gaan en tegelijkertijd een ongezonder eetpatroon hebben. “Het probleem is dat zorgverzekeraars de enige zijn die inzicht hebben in wie naar de tandarts gaat. Om privacyredenen begrijpelijk, maar dat maakt het onmogelijk deze kinderen te benaderen. Als we de koppen niet bij elkaar steken, zadelen we een generatie op met gebitsproblemen”, aldus Van de Griendt. 



Bron: Tandtechnisch Magazine.

Ga terug