Kies voor zekerheid!

Kies daarom voor een tandtechnisch laboratorium dat is aangesloten bij de Branchevereniging Tandtechniek

Welkom op Mijnmond.info!

Vind snel een tandtechnisch lab bij u in de buurt!

Tandarts kan helpen bij ademnood tijdens de slaap

30 september 2011 - Op woensdag 5 oktober a.s. verdedigt Ghizlane Aarab haar proefschrift: ‘Mandibular advancement device therapy in obstructive sleep apnea’. De promotie wordt gehouden in de Aula van de Universiteit van Amsterdam, Oude Lutherse kerk aan het Spui en begint om 13.00 uur. Prof.dr.ir. M. Naeije en prof.dr. F. Lobbezoo van Orale Kinesiologie zijn promotoren.

Tandartsen kunnen een belangrijke rol spelen bij de behandeling van patiënten met slaapapneu en bij snurkers. De tandheelkundige behandeling bestaat uit een mandibulair repositie apparaat (MRA). Een MRA biedt vele voordelen in vergelijking met andere therapiemogelijkheden omdat het goedkoop, niet-ingrijpend, simpel te fabriceren en reversibel is. Patiënten met slaapapneu klagen vaak over overmatige slaperigheid overdag, vermoeidheid overdag en het niet-uitgerust wakker worden als gevolg van de verstoorde slaapconditie. Daarnaast is snurken een veel voorkomende klacht.

 Slaapapneu wordt bovendien geassocieerd met een verhoogde bloeddruk, hartinfarcten en herseninfarcten. Deze groep patiënten heeft bovendien een verhoogd risico op verkeersongelukken, omdat men tijdens het besturen van een motorvoertuig in slaap kan vallen. Onbehandelde slaapapneu kan dus ernstige medische en maatschappelijke gevolgen hebben. Het is daarom van belang dat slaapapneu op tijd effectief wordt behandeld. Continue positieve luchtdruk behandeling (CPAP) wordt internationaal beschouwd als de gouden standaardbehandeling van patiënten met slaapapneu. Deze behandeling wordt echter vaak niet geaccepteerd door slaapapneu patiënten. Ghizlane Aarab laat zien dat een mandibulair repositie apparaat (MRA) even effectief is als CPAP bij de behandeling van milde en matige vormen van slaapapneu. Bovendien werd een MRA-behandeling beter geaccepteerd door patiënten dan een CPAP-behandeling.

Bron: Tandtechnisch Magazine.

Ga terug