Kies voor zekerheid!

Kies daarom voor een tandtechnisch laboratorium dat is aangesloten bij de Branchevereniging Tandtechniek

Welkom op Mijnmond.info!

Vind snel een tandtechnisch lab bij u in de buurt!

Zin en onzin van een aanvullende tandartsverzekering

3 november 2015 -  Elk jaar wisselen een half miljoen tot 1,2 miljoen mensen van zorgverzekeraar. Steeds meer verzekerden nemen enkel een basisverzekering en verzekeren zich verder niet aanvullend. Vaak zijn deze overstappers jonge, gezonde mensen. Maar ook voor mensen met een gebitsprothese (kunstgebit) loont het vaak om kritisch te kijken naar de afgesloten gezondheidsverzekering te kijken. Met name naar de aanvullende tandartsverzekering.

Een kunstgebit valt namelijk onder de verstrekkingen uit de basisverzekering. Het is dus de vraag of het voor mensen met een gebitsprothese  zin heeft om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten aangezien u daar toch geen gebruik van zult maken. Alleen in sommige gevallen dekt de aanvullende (tandarts)verzekering*)  een deel van de kosten die niet vergoed worden.

De kosten voor een half jaarlijkse controle – ook voor mensen met een klikgebit, bijvoorbeeld om tandsteen te verwijderen – zijn namelijk te overzien en met enige zelfdiscipline uit eigen ‘spaarpot’ te financieren. Vindt u het moeilijk om voor deze te voorziene kosten maandelijks geld weg te leggen? Dan kunt u behalve de aanvullende tandartsverzekering ook een product als Ixorg overwegen. Niet alleen bent en blijft u baas over uw eigen tandartskosten-spaarpot maar u bent tevens verzekerd voor kosten aan uw gebit door ongevallen tot een bedrag van 10.000 euro. Kosten die niet voorzien zijn en in veel situaties niet op reguliere aanvullende tandartsverzekeringen te verhalen zijn.

Meerkosten tandtechniek
Overigens is het zo dat de verzekeraar zowel bepaalt of u in aanmerking komt voor ‘een verstrekking’ van de gebitsprothese uit de basisverzekering en ook welke maximale vergoeding de verzekeraar hiervoor wil verstrekken. De tandartstarieven zijn gemaximeerd, maar de tarieven van tandtechnici zijn vrij. Dit maakt het mogelijk dat tandtechnici toch kunnen kiezen voor kwaliteitsmaterialen ondanks een door de verzekeraar te laag ingesteld maximumbedrag. Gevolg hiervan is dat u als patiënt – altijd vooraf - om toestemming gevraagd wordt de meerkosten tandtechniek zelf bij te betalen.

Verzekeraars waarschuwen niet
De leden van de Branchevereniging Tandtechniek geven aan dat het regelmatig voorkomt dat patiënten al jaren premie blijken te betalen voor een aanvullende tandartsverzekering waarvan vaststaat dat ze hier nooit een beroep op zullen doen omdat ze geen tanden hebben.  Dus ondanks dat verzekeraars kunnen weten dat dit het geval is waarschuwen zij hun klanten hiervoor niet. Zelf opletten is dus het motto!

*) In sommige gevallen kan een deel van de kosten uit de aanvullende verzekering vergoed worden.

Notabene: gebitsprotheses op implantaten vallen onder bepaalde voorwaarden ook onder de basisverzekering. In die gevallen moet dan weer rekening gehouden worden met het vrijwel jaarlijks veranderende eigen bijdrage. Een eigen bijdrage die soms weer voor 75% % vergoed wordt uit de aanvullende verzekering. Het is tragisch dat het zowel voor patiënten als zorgaanbieders door al deze regels vrijwel ondoenlijk is een antwoord te geven op de vraag wat de patiënt zelf zal moeten betalen.  

Ga terug