Kies voor zekerheid!

Kies daarom voor een tandtechnisch laboratorium dat is aangesloten bij de Branchevereniging Tandtechniek

Welkom op Mijnmond.info!

Vind snel een tandtechnisch lab bij u in de buurt!

Fa-Med en Universiteit Maastricht: stijging tarieven 4,2 procent

27 juli 2012 - De prijs van mondzorg is in de eerste helft van 2012 ten opzichte van 2011 met ongeveer 7,7% gestegen, hetgeen na correctie voor jaarlijkse indexatie overeenkomt met een reële stijging van ongeveer 4,2%. De Minister van VWS heeft eerder dit jaar aangegeven dat zonder introductie van het experiment vrije prijsvorming de stijging 3,3% zou zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van de Maastricht Universiteit in opdracht van en in samenwerking met Fa-Med B.V.

Het percentage van 4,2% ligt veel lager dan het door de NZa genoemde percentage van 6,1%. Het onderzoeksteam van de Universiteit Maastricht, onder leiding van Prof. dr. Tjeu Blommaert  en Dr. Rogier Deumes analyseerde ruim 18 miljoen gedeclareerde verrichtingen van meer dan 1900 mondzorgaanbieders. Kritiek op de onderzoeksmethode van de NZa richt zich ondermeer op het alleen betrekken van de cijfers van VEKTIS in het onderzoek. De gegevens van verzekeraars die geen grote kostenstijgingen signaleren is buiten beschouwing gelaten. De Minister van VWS heeft inmiddels naar aanleiding van een motie van de Tweede Kamer besloten het experiment per 1 januari 2013 te staken.

Gestegen prijzen vullingen en gebitsreiniging
De  stijging van 4,2 procent wordt met name veroorzaakt door gestegen prijzen voor vullingen en gebitsreiniging. Een van de beperkingen van dit deel van het onderzoek is dat niet alle gedeclareerde verrichtingen kunnen worden vergeleken omdat naast het invoeren van vrije tarieven ook de oude prestatielijst is vervangen door een geheel nieuwe. Een andere beperking is dat er hierdoor enkele aannames moesten worden gemaakt ten aanzien van het toewijzen van bijverrichtingen aan hoofdverrichtingen.

Wat betreft de ontwikkeling van de prijs van de mondzorg blijkt uit de resultaten dat de prijs van mondzorg sinds 1 januari 2012 nagenoeg constant is gebleven. Enkel de prijzen voor implantaten en orthodontie zijn (licht) gedaald. Door de landelijke spreiding en het grote volume van de gegevens van Fa-Med geven in dit onderzoek gepresenteerde resultaten een betrouwbaar en representatief beeld van het gemiddelde prijseffect.

Te vroeg voor conclusies
De onderzoekers delen de conclusie van de NZa dat het nog te vroeg is om gefundeerde conclusies te trekken over het experiment met vrije tarieven in de mondzorg. Deze conclusie wordt mede ingegeven door het feit dat ook andere aspecten dan de prijs van mondzorg (en in het verlengde daarvan betaalbaarheid) onvoldoende tijd hebben gehad om zich te ontwikkelen en bovendien nog onvoldoende onderzocht zijn. Te denken valt hierbij aan aspecten als kwaliteit, innovatie en beschikbaarheid van informatie voor zorgvragers (transparantie).

Gedrag verzekeraars
Met betrekking tot het aspect betaalbaarheid is tevens verder onderzoek vereist naar het gedrag van verzekeraars, hoogte van verzekeringspremies, vergoedingen, alsmede de vraag naar tandartsverzekeringen.

 Bron: Tandtechnisch Magazine.

Ga terug