Kies voor zekerheid!

Kies daarom voor een tandtechnisch laboratorium dat is aangesloten bij de Branchevereniging Tandtechniek

Welkom op Mijnmond.info!

Vind snel een tandtechnisch lab bij u in de buurt!

Gesjoemel met goudpercentage Chinese import-kronen

Opnieuw zijn Chinese importkronen in opspraak geraakt door valse Verklaringen van Overeenstemming. Uit testresultaten blijkt dat het door het lab opgegeven goudpercentage niet correct is. Het gaat hierbij om significante afwijkingen: niet de beloofde 75 procent maar slechts 27 tot 54 procent. Ook werden er tijdens het onderzoek sporen van nikkel en lood aangetroffen.

Het Deense televisieprogramma ‘21 Sontag’ heeft in samenwerking met een tandarts 5 ‘hoogwaardige kronen’ besteld bij het Deense bedrijf PTL/Oversea in Silkeborg. Deze kronen zijn getest in het onafhankelijke laboratorium Force Technology. In de bij de geleverde kronen bijgesloten Verklaring van Overeenstemming staat dat de kronen 75% goud bevatten.

Schokkende testresultaten

Ole Bundaard van Force Technology: ‘we troffen circa 27 tot 54 procent goud aan in deze kronen. Dit is een significant verschil van de opgegeven specificatie. De kronen zouden 75% goud moeten bevatten.’ De beste kroon bevatte niet meer dan 54% goud, de slechtste kroon zelfs maar 27%. Geen enkele kroon voldeed aan de specificatie. Ulla Palesen, (Head Dentist, Dental School, Copenhagen University):’ik snap nu misschien beter waarom deze kronen zo goedkoop verkocht kunnen worden. Als je vals speelt met het goudpercentage kun je het ook goedkoper verkopen. Maar ik maak me ook zorgen om wat de waarde is van de beloften met betrekking tot andere metalen in de geleverde producten.’

Specificaties niet betrouwbaar

PTL/Oversea labs heeft ondermeer goud vervangen door zilver en palladium. Maar er zijn ook sporen aangetroffen van nikkel en zelfs lood. Dr. Russel Giordano, een onderzoeker verbonden aan de Boston Universiteit en gespecialiseerd in dentale materialen stelde in een reactie naar aanleiding van testresultaten van een Amerikaanse tv-reportage over  Chinese importkronen dat lood er helemaal niet dient te zijn.Tandarts Per Raedkajaer die al tien jaar samenwerkt met PTL/Oversea lab is onaangenaam verrast. ‘Ik kan het niet geloven. Dit zal gevolgen hebben. Uiteraard zullen wij onze samenwerking met PTL stoppen omdat we niet op hun specificaties kunnen vertrouwen.’

Reactie PTL

Mia Eskengren, directeur PTL/Oversea Labs stelt het rapport gezien te hebben. Ik zal naar China moeten gaan om dit te onderzoeken. Op de vraag van de Deense reporter hoe deze testresultaten mogelijk zijn als er – zoals op de eigen website staat – er een continue kwaliteitscontrole plaatsvindt blijft zij het antwoord schuldig. Inmiddels is op de site van het bedrijf een verklaring geplaatst waarin zij het tv-programma beschuldigen van het verspreiden van onjuiste informatie. Het aantreffen van sporen van nikkel en lood wordt vanwege het werken met een Chinees ISO-gecertificeerd laboratorium uitgesloten. Hoe het kan dat deze materialen dan toch werden aangetroffen wordt niet duidelijk.

 

 

 

 

 

 

brief_force

schema_force

 Ga terug