Kies voor zekerheid!

Kies daarom voor een tandtechnisch laboratorium dat is aangesloten bij de Branchevereniging Tandtechniek

Welkom op Mijnmond.info!

Vind snel een tandtechnisch lab bij u in de buurt!

Advies Zorginstituut Nederland: in 2016 meer zelf betalen voor implantaatgedragen gebitsprothese

30 oktober 2014  - Patienten moeten in 2016 meer zelf gaan betalen voor implantaatgedragen gebitsprotheses, rebasings en reparaties. Dit is onderdeel van het advies van het Zorginstituut Nederland aan de Minister van VWS om de kostenstijgingen door de toenemende vraag naar implantaatgedragen gebitsprothesen (kunstgebitten) te beperken. 

Het Zorginstituut Nederland adviseert om voor alle gebitsprothetische zorg, met uitzondering van de op implantaten gebaseerde gebitsprothetische zorg in de bovenkaak een eigen bijdrage van 8% in te voeren. Voor rebasings en reparaties zou een eigen bijdrage van 10% ingevoerd dienen te worden. Het Zorginstituut Nederland stelt steeds vaker signalen te ontvangen dat verzekerden een implantaatgedragen gebitsprothese aangemeten krijgen terwijl ze daar op grond van de regelgeving niet voor zijn geïndiceerd. De afgelopen tien jaar zouden de totale kosten van implantaatgedragen gebitsprothesen zijn vertienvoudigd. Naast een grote toename van de vraag zou ook onder meer de materiaal- en techniekkosten de oorzaak zijn van deze kostenstijging. 

Zorginhoudelijke en verzekeringstechnische indicatie
Het instituut wil een onderscheid maken tussen een zorginhoudelijke indicatie en een verzekeringstechnische indicatie. 'Een verzekerde kan een zorginhoudelijke indicatie hebben, dat wil niet automatisch zeggen dat die verzekerde een verzekeringstechnische indicatie heeft voor een implantaatgedragen gebitsprothese. In die gevallen zal de patiënt die toch de voorkeur geeft aan een implantaatgedragen gebitsprothese zelf de portemonnee moeten trekken.
 
Reactie KNMT
De KNMT juicht de invoering van een eigen bijdrage toe. 'Wij zijn blij met de aanpassing van de eigen bijdrage op een zodanige manier dat de perverse prikkel, die er vaak toe leidt dat voor een verzekerde een implantaatgedragen prothese goedkoper is dan een conventionele prothese, verdwijnt.' De KNMT wijst erop dat indicatiestelling onderdeel van het zorgproces is en daarmee de taak van een op dit onderdeel gekwalificeerde tandarts en/of kaakchirurg. 

Maximeren materiaal- en techniekkosten...
Het Zorginstituut Nederland beschrijft in het rapport dat via de zogenaamde Delphi-methode onderzoek is gedaan naar verschillende mogelijkheden om de stijgende kosten aan te pakken. Dat is een mooie term om te zeggen dat een groep belanghebbenden is gevraagd om hun mening te geven. Opvallend is dat - ondanks dat de stijgende materiaal- en techniekkosten als mede-oorzaak wordt genoemd - geen enkele vertegenwoordiger vanuit de tandtechnische branche is uitgenodigd. Niet gehinderd door die inbreng concludeert het Zorginstituut Nederland dat er een overgrote meerderheid voor het maximeren van materiaal- en techniekkosten is. 

..betekent meerkosten voor de patiënt
De tarieven van tandtechnici zijn echter vrij. Doorberekening van alle kosten die gemoeid zijn bij de inkoop van materialen en de vervaardiging van dergelijke tandtechnisch werkstukken is voor elke ondernemer essentiëel. In de tandtechniek is dit niet anders. Bij een maximering van de vergoeding van materiaal- en techniekkosten betekent dit voor de patiënt dat hij of zij het verschil tussen de gemaximeerde vergoeding en de daadwerkelijke tandtechniekkosten uit eigen zak zal moeten bijbetalen. 

De Minister van VWS heeft aangegeven dit najaaar nog een standpunt te willen innemen. Mogelijk te nemen maatregelen zouden dan op 1 januari 2016 kunnen ingaan. 

Bron: Tandtechnisch Magazine.

Ga terug