Kies voor zekerheid!

Kies daarom voor een tandtechnisch laboratorium dat is aangesloten bij de Branchevereniging Tandtechniek

Welkom op Mijnmond.info!

Vind snel een tandtechnisch lab bij u in de buurt!

NMT: Explosie tanderosie veroorzaakt gezondheidsproblemen

6 februari 2013 - Tanderosie vormt een steeds grotere bedreiging voor het gezonde gebit. Volgens Rob Barnasconi, tandarts en voorzitter van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (NMT), komt dit probleem voornamelijk door de veranderde voedingsgewoonten. “Er worden vaker en meer fris- en sportdranken gedronken die vanwege de aanwezige zuren desastreus zijn voor de mondgezondheid. De schade in het gebit stapelt zich op en zorgt voor pijn en het slecht functioneren van het gebit. Niet alleen de fysieke gezondheid is in gevaar, ook de gevolgen voor het psychische en sociale welbevinden zijn aanzienlijk.”

Tanderosie is een serieus probleem. Bij tanderosie wordt het tandglazuur opgelost door zuren uit snoep, dranken, voedingsmiddelen of het maagzuur (bijvoorbeeld bij regelmatig overgeven zoals bij anorexia en boulimia). Het is een sluipend proces dat niet gemakkelijk te herstellen is. Het tandglazuur kan op termijn geheel oplossen. Eenmaal verdwenen glazuur komt niet meer terug. “Met betere voorlichting kan veel tandenleed worden voorkomen”, zegt Rob Barnasconi. “Frisdranken en vruchtensappen zijn vaak de grote boosdoener bij tanderosie. In veel van deze dranken zitten namelijk ‘verborgen’ zuren. De toegevoegde suiker of zoetstof zorgt ervoor dat de hoge zuurdosis eigenlijk niet opvalt. Het kan dus onbewust bijdragen aan het oplossen van tanden en kiezen. Het is dan ook aan te raden om deze dranken zoveel mogelijk te vervangen door water en melk, of gewone thee zonder suiker. En naast deze zuren in dranken, slijt je gebit ook door zuren uit eten en snoepgoed.”

Verdwenen glazuur
“In het beginstadium merk je weinig van tanderosie. Pas in een later stadium kan tanderosie gevoeligheid bij eten en drinken veroorzaken”, vervolgt Barnasconi. “Het glazuur van de tanden en kiezen wordt dunner. Dit veroorzaakt de gevoeligheid. Maar ook het uiterlijk van het gebit verandert. De tanden worden geler, doordat het donkerder gekleurde tandbeen (dentine) zichtbaar wordt. De tanden en kiezen kunnen ook kleiner worden. Het gebit is het enige onderdeel van het lichaam dat niet geneest; verdwenen glazuur groeit nooit meer aan. Meer behandelingen, meer kunstgebitten en onnodige kosten zijn het gevolg.”

Als het glazuur op de kauwvlakken van de tand of kies volledig is opgelost en het tandbeen (dentine) is bereikt kan dit leiden tot overgevoelige tanden en kiezen en pijn bij kauwen en daarom behandeling nodig maken. “In deze gevallen zal de tandarts proberen om met eenvoudige middelen, bijvoorbeeld met witte vullingen (composiet), het gebit weer zo goed mogelijk te herstellen”, zegt Barnasconi. “Bij ernstig aangetaste tanden en kiezen, of bij verandering van het uiterlijk van de tanden en kiezen kan soms behandeling met inlays, kronen of facings nodig zijn.”

Noodklok
Barnasconi luidt dan ook de noodklok. “Als we nu niets doen tegen tanderosie, zijn we terug bij af. De afgelopen decennia is cariës sterk teruggedrongen. Dat positieve effect lijkt nu teniet te worden gedaan door de toename van tanderosie.” Volgens Barnasconi moeten mensen zich er bewust van zijn dat overmatig gebruik van fris- en energiedranken niet alleen leidt tot overgewicht, maar tot allerlei problemen met hun gezondheid en welbevinden. “Het voorkomen van (uitbreiding van) tanderosie is belangrijk om problemen voor te zijn, volg daarom zoveel mogelijk onderstaande tips bij het voorkomen van tanderosie op.”

- Ga in ieder geval tweemaal per jaar naar de tandarts. Hij/zij kan zien of er al sprake is van beginnende erosie. 
- Gebruik zo min mogelijk zure dranken en voedingsmiddelen. En als u zure dranken / levensmiddelen gebruikt, laat het dan niet in uw  mond rollen. Het beste kunt u zure dranken met een rietje drinken. 
- Fruit is gezond, maar niet te veel. 1 à 2 keer per dag is voldoende. Spoel daarna uw mond met water of kauw op suikervrije kauwgom. Fruit bevat namelijk ook vaak zuren.
- Beperk het aantal eet- en drinkmomenten op een dag. Eet en drink maximaal 6 tot 7 keer op een dag. Zo krijgt uw glazuur de kans om te herstellen. De hele dag door eten en/of drinken is zeer slecht voor uw gebit.
- Ga na de maaltijd niet direct uw tanden poetsen. U poetst het er als het ware in. Wacht een uur met tanden poetsen. Het beste kunt u tandpasta met fluor gebruiken.
- Voorkomen is beter dan genezen. Zeker bij tanderosie. Zorg voor een optimale mondhygiëne. Poets uw tanden 2 keer op een dag, minstens 2 minuten lang. Reinig ook de ruimte tussen de tanden en kiezen met ragers of stokers. 

 Bron: Tandtechnisch Magazine.

 Ga terug