Kies voor zekerheid!

Kies daarom voor een tandtechnisch laboratorium dat is aangesloten bij de Branchevereniging Tandtechniek

Welkom op Mijnmond.info!

Vind snel een tandtechnisch lab bij u in de buurt!

Promotie Jac. van der Zaag

9 maart2012 - De  heer Jac. van der Zaag heeft op donderdag 8 maart 2012 zijn proefschrift: ‘Sleep Bruxism. Contemporary insights in diagnosis, etiology, and management’ met succes verdedigd. Prof. dr. ir. M. Naeije en prof. dr. F. Lobbezoo waren promotor.

Jac. van der Zaag deed onderzoek naar de diagnose, de etiologie en de behandelingsmethoden van slaapbruxisme  Bruxisme is een bewegingsstoornis van het kauwstelsel die onder andere wordt gekenmerkt door tandenknarsen en klemmen. Het treedt zowel op gedurende de dag (waakbruxisme) als tijdens de slaap (slaapbruxisme). Tandartsen worden regelmatig geconfronteerd met patiënten met problemen die mogelijk gerelateerd zijn aan bruxisme, zoals ernstige gebitsslijtage in de vorm van attritie (mechanische slijtage als gevolg van kauwen of parafunctionele activiteit), temporomandibulaire (kaakgewricht) pijn, kauwspierhypertrofie (waarbij de kauwspier groter wordt) en breuk van gebitsrestauraties of zelfs van tandheelkundige implantaten. 

Van der Zaag laat zien dat er een sterke associatie is tussen slaapbruxisme, periodieke beenbewegingen tijdens de slaap (PLMS) en  EEG-arousals (kortdurende hersenactivaties). Mogelijk hebben zij een gemeenschappelijk onderliggend neurofysiologische mechanisme. Van der Zaag beoordeelde ook de effectiviteit van zogeheten occlusale stabilisatieopbeetplaten (splints) bij de behandeling van slaapbruxisme. Hij concludeert dat de afwezigheid van significante groepseffecten bij de behandeling van slaapbruxisme aangeeft dat voorzichtigheid is geboden wanneer splints worden geadviseerd, behalve wanneer ze worden gebruikt als bescherming tegen gebitsslijtage. Het gebruik van splints dient daarom op een individueel patiëntniveau te worden bepaald, stelt hij.

Bron: Tandtechnisch Magazine

Ga terug