Kies voor zekerheid!

Kies daarom voor een tandtechnisch laboratorium dat is aangesloten bij de Branchevereniging Tandtechniek

Welkom op Mijnmond.info!

Vind snel een tandtechnisch lab bij u in de buurt!

Vooral ongerustheid rond kauwspier- en kaakgewrichtsklachten bepalend voor behandelbehoefte

logo acta

15 november 2013 - Zorgverleners zouden bij de behandeling van TMD-patienten eerst de ongerustheid van de patiënt ten aanzien van de TMD-pijn (pijn aan kauwspieren en/of het kaakgewricht) moeten zien te achterhalen alvorens ze overgaan tot een behandeling. Dat stelt fysiotherapeut Annemiek Rollman van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) in haar promotieonderzoek die 27 november aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) verdedigt. Daarin onderzocht ze de rol van biopsychosociale factoren op het ontwikkelen van TMD-pijn en het gedrag ten aanzien van het zoeken naar een behandeling.

Rollman maakt in haar onderzoek onderscheid tussen ‘care seekers’ (patienten die behandeling zochten bij een van de 7 deelnemende tandheelkundige centra) en ‘non-care seekers’ (patienten die geen behandeling zochten) . Non-care seekers vond ze door de straat op te gaan en enkele duizenden mensen te benaderen over eventuele pijnklachten en behandelbehoefte. Uit haar onderzoek blijkt dat ‘care seekers’  niet alleen meer pijn hebben, maar ook meer verontrust zijn over hun klachten dan ‘non-care seekers’: ze  hebben onafhankelijk van de pijnintensiteit meer angst om de kaak te bewegen en meer catastrofale gedachten. Bovendien bleek dat ook het herhaald zoeken van behandeling bij verschillende zorgverleners  gekoppeld is  aan die catastrofale gedachtes. Verrassend genoeg hadden de ernst van de  pijn, depressie en sociale steun (invloed van familie en vrienden)  geen invloed op de hoeveel behandelaars die werden bezocht.

‘Temporomandibular Disorders’ (TMD) is een verzamelnaam voor pijn en functiebeperkingen aan kauwspieren en/of het kaakgewricht en toont overeenkomsten met andere chronische musculoskeletale aandoeningen (zoals lage rugpijn en nekpijn). Ongeveer de helft van de mensen met TMD-pijnklachten zoekt behandeling voor hun klachten. Bij patiënten met aanhoudende klachten, kan pijn verstrekkende gevolgen hebben: chronische pijn kan niet alleen een verslechtering van lichamelijke functies tot gevolg hebben, maar kan ook leiden tot emotionele problemen en een verminderde kwaliteit van leven.

Omdat ‘care seekers’ meer zorgen vertoonden rond hun klachten dan non-care seekers is het belangrijk dat zorgverleners die TMD-pijn patiënten behandelen de overtuigingen van de patiënt rond zijn of haar klachten verifiëren. De bevindingen uit dit onderzoek onderstrepen het belang van het geruststellen van de patiënt en benadrukken dat dit een essentieel  onderdeel van de behandeling moet uitmaken.


Bron: Tandtechnisch Magazine.  

Ga terug