Kies voor zekerheid!

Kies daarom voor een tandtechnisch laboratorium dat is aangesloten bij de Branchevereniging Tandtechniek

Welkom op Mijnmond.info!

Vind snel een tandtechnisch lab bij u in de buurt!

IAK stelt ten onrechte dat tandtechnici gemakshalve techniekcodes van tandartsen gebruiken

26 juni 2015  - Een vertegenwoordiger van verzekeraar IAK heeft gereageerd op de publicatie van het artikel 'Verzekeraar IAK verzint niet bestaande regel implantaattoeslag'. De inhoudelijke reactie laat echter opnieuw zien dat verzekeraar IAK op zijn minst verkeerd geïnformeerd is waardoor de patiënt gedupeerd wordt. 

Wij hebben uw mail voorgelegd aan de adviserend tandheelkundigen van VGZ, de risicodragend zorgverzekeraar van IAK Volmacht BV.

De reactie luidt als volgt: De code 6490 voor tandartsen komt uit de Tarievenlijst Tandtechniek in eigen Beheer. Dit is een tarievenlijst voor tandartsen die zélf hun tandtechnische werkstukken vervaardigen en het betreft maximumtarieven. De tandtechnische laboratoria maken voor het gemak gebruik van deze tarievenlijst, maar deze is dus feitelijk niet voor hen bedoeld. De tarieven van tandtechnische laboratoria zijn vrij onderhandelbaar. De meeste zorgverzekeraars hanteren maximumbedragen voor tandtechnische werkstukken die voor vergoeding in aanmerking komen. Vaak worden deze maximumbedragen bij aanvragen voor een machtiging overschreden. Om toch onder het maximaal te vergoeden bedrag te komen worden niet terecht door de tandtechnische laboratoria gebruikte codes, waar onder o.a. code 6490 voor tandartsen uit de boven genoemde tarievenlijst, uit de begroting gehaald. Code 6490 voor tandartsen is bedoeld voor suprastructuren, kronen/bruggen voor implantaten. Deze code is dus sowieso niet bedoeld voor het vervaardigen van een steg, aangezien dat een mesostructuur is. Op grond hiervan menen wij de onderhavige declaratie correct te hebben afgewikkeld.


De NZa-tarievenlijst Tandtechniek in eigen beheer is echter een voortzetting van de referentielijst die altijd werd opgesteld door het Nederlands Tandtechnisch Genootschap en waarnaar het CTG (later CTG/ZAio) gemakshalve tot aan 2004 altijd verwees. In het schrijven van het College Tarieven Gezondheidszorg/Zorgautoriteit io van december 2004 met kenmerk PSES/amer/04/5500-1900-05-1c is hierover te lezen:

Op 15 november heeft CTG/ZAio gewijzigde beleidsregels vastgesteld (…), op basis waarvan in de tariefbeschikking niet langer wordt verwezen naar de referentielijst van het NTG, doch in plaats daarvan naar een nieuwe WTG tariefbeschikking. De NMA had het NTG eerder laten weten dat zij de referentielijst niet meer mocht publiceren. CTG/ZAio heeft derhalve besloten om zelf tarieven vast te stellen voor tandtechniek in eigen beheer, gebaseerd op de bestaande NTG referentielijst, trendmatig aangepast.

Precies andersom! 
Kortom: de door NZa gehanteerde Tarievenlijst Tandtechniek in Eigen Beheer is een voortzetting van de NTG referentielijst met een trendmatige aanpassing. Het is dus niet zo dat de tandtechnici voor het gemak een tarievenlijst van de tandartsen gebruiken, maar juist andersom: tandartsen gebruiken coderingen die tandtechnici gebruiken. Er kan dus geen sprake van zijn dat het gebruik van code 6490 door een tandtechnicus aangemerkt wordt als ‘niet terecht door de tandtechnische laboratoria gebruikte codes (..)’. Sterker nog: alle codes in de door NZa gehanteerde Tarievenlijst Tandtechniek in Eigen Beheer zijn een directe overname van codes die tandtechnici gebruiken. Wanneer de logica van IAK gevolgd zou worden zou dus geen enkele code die door tandtechnisch lab gebruikt wordt ‘terecht’ zijn.

Publicatie met uitleg over toepassing
Omdat het Nederlands Tandtechnisch Genootschap de referentielijst opstelde is dat ook de reden dat het Nederlands Tandtechnisch Genootschap destijds over het gebruik van deze lijst met codes publiceerde in de genoemde uitgaven van het Tandtechnisch Magazine in 2001 waar de implantaattoeslag wel degelijk werd toegepast bij een casus met gebitsprothese. Dat geeft ook aan dat een dergelijke toepassing al decennialang gebruik is.

Tarieven tandtechnici zijn vrij! 
Zelfs als zou het voorgaande niet het geval zijn: zoals het IAK zelf aangeeft zijn de tarieven van tandtechnici vrij. Het IAK gaat verder niet in op de reden waarom soortgelijke aanvragen tot nu toe wel altijd een goedkeuring konden verkrijgen en nu opeens niet meer. Het schrijven van IAK waarin het IAK aangeeft niet akkoord te gaan met de ingediende machtiging is de facto een afwijzing. Het IAK gaat in de gegeven reactie niet in op het niet voldoen aan de NZa-beleidsregel inzake informatieverstrekking ziektekostenverzekeraars en volmachten. Sterker nog: het IAK stelt dat het de onderhavige machtiging  zelfs correct heeft afgewikkeld, hetgeen dus alleen al vanwege het niet voldoen aan deze NZa-beleidsregel niet het geval is. 

Meldpunt Zorgsignalen
Het door de Branchevereniging Tandtechniek ingestelde Meldpunt Zorgsignalen is bereikbaar via info@bvtandtechniek.nl.

Bron: Tandtechnisch Magazine.

Ga terug